下载APP
优选控股办公综合体 / 中国传统四合庭院的人文办公综合体升级改造
    建筑师

    建筑档案 · 2021-12-01 14:07:24

优选控股办公综合体位于北京朝阳区四环绿化公园之内,由四合庭院办公楼与高尔夫俱乐部两栋单体建筑组成,室外占地3200平方米,室内占地4300平方米;为适应业主年轻化团队的办公商务需求,以四合庭院园林为重点,关联“办公楼空间、高尔夫俱乐部”综合改造升级,塑造一个中国传统庭院的人文办公综合体。

Located in the Fourth Ring Green Park at the Fourth Ring, Chaoyang District, Beijing, the YouChoose Holdings Office Complex consists of two single-buildings, which are the quadrangle courtyard office building and the golf club that covers an outdoor area of 3200㎡ and an indoor area of 4300 ㎡. In order to meet the office and business needs of the young team of the owner, the design focus on the quadrangle courtyard garden, associate with the comprehensive transformation and upgrading of “office building space and golf club”, and create a humanistic office complex of Chinese traditional courtyard.

▼中国传统四合院式的建筑入口立面,The entrance facade of traditional Chinese courtyard house ©钟永刚

四合庭院园林改造
Quadrangle Courtyard Garden Transformation

改造契合业主注重东方思想的经营哲学,融入传统“上善若水”理念,“水善利万物而不争,处众人之所恶”,水善于滋润万物却不与其争短长,停留在众人不愿去的低洼之地,诠释最高的处事和经营智慧,庭院设计借用水一样的曲线柔化方正秩序规律的传统建筑。

▼改造以四合庭院园林为重点,the design focus on the quadrangle courtyard garden ©钟永刚

▼庭院设计借用水一样的曲线柔化方正秩序规律的传统建筑,The courtyard design borrows the water-like curve to soften the traditional architecture of upright and foursquare order ©钟永刚

The transformation takes the Oriental thought into consideration, which is in line with the owner’s business philosophy, integrate the traditional concept of “the best is like water”. “Water is good for all things without fighting, stays where hated by all “, water is good at nourishing all things, but does not compete with anything, it stays in the low-lying place where people are unwillingly to go, and interprets the highest service and business wisdom. The courtyard design borrows the water-like curve to soften the traditional architecture of upright and foursquare order.

▼曲折的步道穿插串联庭院的不同休闲区域,The winding trails are interspersed with different leisure areas in the courtyard ©钟永刚

▼曲径通幽实现寄情山水的隐逸心境,The winding paths lead to seclusion ©钟永刚

▼耐候钢围合的休闲区域,Recreation area enclosed by weathering steel ©钟永刚

曲折的步道穿插串联庭院的不同休闲区域,一步一景的视野场景设定,结合栽培四季不同的果树植物,曲径通幽实现寄情山水的隐逸心境,满足内部员工工作之余的休闲锻炼。借用中国传统的园林格局,聚焦院中“亭”为点睛之笔,结合坡道覆盖绿植的建筑结构,柔化直面建筑对于四面办公楼空间的影响,以山丘的形态隐于庭院,与庭院融为一体,为员工营造一个会客、Party与员工休息的共享空间;其可封闭的开合立面,实现“冬天封闭围炉看雪、夏天敞开闲坐纳凉”的场景营造。

▼院中“亭”为点睛之笔,the “Pavilion” in the courtyard as the finishing touch ©钟永刚

▼坡道覆盖绿植的建筑结构,the building structure covered with green plants on the ramp ©钟永刚

The winding trails are interspersed with different leisure areas in the courtyard, the vision scene is set step by step, combined with the cultivation of fruit trees and plants in different seasons. The winding paths lead to seclusion can realize the secluded mental state of abandoning oneself to nature, while meeting the leisure exercise of internal employees after work. Borrowing the traditional Chinese garden pattern, focusing on the “Pavilion” in the courtyard as the finishing touch, combined with the building structure covered with green plants on the ramp, soften the impact of facing the building on the space of four office buildings, hide in the courtyard in the form of hills, integrate with the courtyard, and create a sharing space for employees to receive guests, party and rest. The opening and closing facade can be closed at any time, which realizes the scene of “closing the stove to watch the snow in winter and to sit in the cool in summer”.

▼”亭”以山丘的形态隐于庭院,
the pavilion is hidden in the courtyard in the form of hills ©钟永刚

▼“亭”内部为共享空间,sharing space for employees ©钟永刚

办公楼空间改造
Office Building Space Transformation

四合院楼体建筑为两层中式仿古建筑,局部为单层建筑,内部办公空间通过简约现代的设计形式,适应当代对办公功能与审美的双重需要;结合落地玻璃的通透性,一改传统建筑沉闷、闭塞的室内氛围。在办公楼地下区域特别开辟圆形天窗,为展示陈列厅导入光影,提升整体的透亮性。

The building of quadrangle courtyard is a two-story Chinese antique building, part of which is a single-story building. The internal office space meets the dual needs of office function and aesthetics through simple and modern design forms, together with the permeability of floor glass, to change the dull and closed indoor atmosphere of traditional buildings. A circular skylight is specially opened in the underground area of the office building to introduce light and shadow into the exhibition hall to improve the overall transparency.

▼办公楼地下区域的展示陈列厅,the exhibition hall in the underground area of the office building ©钟永刚

▼展示陈列厅开辟圆形天窗,A circular skylight is specially opened in the exhibition hall ©钟永刚

▼简约现代的办公空间,Simple and modern office space ©钟永刚

高尔夫俱乐部综合改造
Comprehensive Transformation of Golf Club

高尔夫俱乐部在提升原有使用的空间功能、灯光照明的氛围调性以外,规划新增了储存空间、厨房、雪茄房、会客室等其他功能;其二层VIP练习室通过整块超大规格尺寸的三层LOW-E超白全景落地窗,让使用者可以室内无距离感受户外球场的体验。

In addition to improving the original space function and the atmosphere tone of lighting, the golf club is planned to add other functions such as storage space, kitchen, cigar room, reception room and so on. The VIP practice room on the second floor has a large three-story Low-E ultra-white panoramic French window, so that users can feel the experience of outdoor courts without distance indoors.

▼高尔夫俱乐部设有LOW-E超白全景落地窗,large three-story Low-E ultra-white panoramic French window of the golf club ©钟永刚

▼高尔夫俱乐部休闲空间,leisure space of the golf club ©钟永刚

▼高尔夫俱乐部夜景,night view of the golf club ©钟永刚

构筑人文价值的办公综合体Building an Office Complex with Humanistic Value

优选控股办公综合体以“四合庭院与俱乐部”休闲功能场地为基础,聚焦升级适境办公空间之上,思考人文休闲兼顾经济效益的设计考量,为园区员工营造一个调节工作状态的场所空间,释然压力情绪的同时,带动工作价值效益的提升,构筑良性发展的企业人文之道;以及展厅陈列、俱乐部休闲商务的适配功能满足,促进企业市场商务合作的场所有利支撑。

Based on the leisure functional site of ” Quadrangle Courtyard and Club”, the YouChoose Holdings office complex focuses on upgrading the suitable office space, considers the design consideration of humanistic leisure & economic benefits, creates a space to adjust the working state for the park employees, relieves the pressure mood and drives the improvement of work value and benefits, builds a humanistic way for benign development of enterprises, while satisfy the adaptation function of exhibition hall display and the club leisure business, which is a favorable support for promoting business cooperation in the enterprise market.

▼平面图,plan ©北京中德行建筑设计有限公司

▼庭院景观平面,landscape plan of the courtyard ©北京中德行建筑设计有限公司

项目名称:优选控股办公综合体
项目甲方:优选控股有限公司
项目地址:北京朝阳区
设计公司:北京中德行建筑设计有限公司
主创设计师:张春利
设计团队:时仙娜、龚宇坤
设计内容:B1、1、3层室内及园林景观
设计面积:室内4300平方米,室外3200平方米
设计时间:2020
建成时间:2021
项目使用产品、材料品牌:清水混凝土、青砖、耐候钢、三层中空加low-e玻璃
施工单位及关联团队:高新贵施工团队
摄影团队:钟永刚
传播策划:粹品牌

Project Name: YouChoose Holdings Office Complex
Client: YouChoose Holdings Co., Ltd
Project Address: Chaoyang District, Beijing
Design Company: Beijing China Virtue Architectural Design Co., Ltd
Chief Designer: Chunli Zhang
Design Team: Xianna Shi, Yukun Gong
Design Scope: indoor space of B1, 1 and 3 floors & landscape
Design Area: 4300㎡ indoor and 3200㎡ outdoor
Design Time: 2020
Completion Time: 2021
Products and Material: Fair-faced Concrete, Green Brick, Weather-resistant Steel, Three-layer Hollow Low-E glass
Construction & Associated Team: Xingui Gao Construction Team
Photography team: Yonggang Zhong
Communication: CUI Brand

阅读:2690
2021-12-01 14:07:24

特别声明

本文为自媒体、作者等档案号在建筑档案上传并发布,仅代表作者观点,不代表建筑档案的观点或立场,建筑档案仅提供信息发布平台。

21

好文章需要你的鼓励

建筑设计
建筑档案
建筑空间参与评论

请回复有价值的信息,无意义的评论将很快被删除,账号将被禁止发言。

档案号评论区